Τόσο η κυτταρίτιδα όσο και η χαλάρωση είναι δυο από τα σημαντικότερα προβλήματα ομορφιάς, κυρίως των γυναικών, αλλά και των αντρών σε μικρότερο ποσοστό.
Τί είναι όμως η κυτταρίτιδα και ποια η διαφορά της από την χαλάρωση; Πώς αντιμετωπίζονται τα δυο αυτά βασικά προβλήματα της σιλουέτας;
Η κυτταρίτιδα είναι η όψη φλοιού πορτοκαλιού που μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα μέρη του σώματος, με συχνότερες τους γλουτούς, τους μηρούς, την κάτω κοιλιακή χώρα, αλλά μερικές φορές και τα μπράτσα. Απασχολεί το υπόδερμα, έναν ιστό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και είναι κυρίως λιπώδης ιστός, πλούσιος σε λιποκύτταρα.
Η αιτία και η εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι πολυπαραγοντική. Η διατροφή, η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής, οι ορμόνες ακόμα και τα στενά ρούχα είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που προκαλούν ή επιδεινώνουν την αντιαισθητική κυτταρίτιδα.
Το αν θα αποκτήσουμε ή όχι κυτταρίτιδα φαίνεται ότι βρίσκεται στον γενετικό μας κώδικα, μιας και συγκεκριμένα γονίδια μεταφέρουν το μήνυμα από γενιά σε γενιά.
Ο κυριότερος, όμως, παράγοντας είναι η διατροφή. Είμαστε ό, τι τρώμε. Για αυτόν άλλωστε το λόγο, ο φαινότυπος ( δηλαδή η εμφάνισή μας) δεν επηρεάζεται μόνο από τον γονότυπο ( δηλαδή από το τί ορίζουν τα γονίδιά μας ), αλλά και από τις διατροφικές μας συνήθειες.
Διατροφή πλούσια σε λιπαρά, σε υδατάνθρακες, σε αλάτι και φτωχή σε φρούτα, σε λαχανικά και γενικά σε φυτικές ίνες, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κυτταρίτιδας, εφόσον αυξάνει την αποθήκευση λίπους στα λιποκύτταρα και την κατακράτηση υγρών. Η μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών και ροφημάτων πλούσια σε ζάχαρη μεγεθύνει το πρόβλημα καθώς αφυδατώνει το σώμα και συνεπώς συμβάλει και στην μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος.
Όμως, η κυτταρίτιδα δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των παχύσαρκων ατόμων, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε αδύνατα. Υπεύθυνος για αυτό είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής που, με το άγχος και την καθιστική ζωή, συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία ελευθέρων ριζών και στην μειωμένη αποβολή τοξινών που επιδεινώνουν τη λεία, σφριγηλή και νεανική όψη του δέρματος.
Τέλος, οι ορμόνες, με κύριες την ινσουλίνη και τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Συγκεκριμένα η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που αποθηκεύει το λίπος στα λιποκύτταρα, με αποτέλεσμα τα τελευταία να διογκώνονται, ενώ οι απότομες μεταβολές των οιστρογόνων οδηγούν σε αύξηση της κατακράτησης υγρών, φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό στη φάση της εφηβείας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και φυσικά στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει όταν γίνεται χρήση αντισυλληπτικών. Έχουμε δηλαδή μια απότομη αύξηση των οιστρογόνων που οδηγεί σε αυξημένη, επίσης, κατακράτηση υγρών.
Μεγάλο μέρος της ευθύνης για την εικόνα του σώματος, φέρει επίσης και ο ιστός που καλύπτει τα λιποκύτταρα μας, δηλαδή το δέρμα μας. Όσο πιο σφιχτό και ελαστικό είναι το δέρμα, τόσο τα λιποκύτταρα συγκρατούνται στη θέση τους και δίνουν στο σώμα μια όψη πιο ομοιόμορφη. Η χαλάρωση οφείλεται επίσης σε πολλούς παράγοντες, όπως και η κυτταρίτιδα. Κύρια αιτία της βαθύτερης χαλάρωσης είναι η αραίωση που παρατηρείται ανάμεσα στις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, οι οποίες φυσιολογικά πρέπει να σχηματίζουν ένα σφιχτό πλέγμα. Με το πέρασμα του χρόνου οι ινοβλάστες, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την δημιουργία του κολλαγόνου και της ελαστίνης, μειώνονται σε αριθμό και γίνονται λιγότερο παραγωγικοί με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητα, την ανθεκτικότητα του και τη συνοχή του.
Εκτός όμως από την ηλικία, σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη χαλάρωση του δέρματος είναι οι απότομες αυξομειώσεις του βάρους, η αφυδάτωση, η έλλειψη βιταμινών, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και άλλοι. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η δερματική χαλάρωση είναι διαφορετική από την χαλάρωση των μυών και μπορεί είτε να συνυπάρχει με τη δεύτερη είτε όχι.